Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva


Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)
Horoscop 2023

 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit


Luca Niculescu: mediul de afaceri este cel mai bun aliat al României în parcursul către OCDELuca Niculescu: mediul de afaceri este cel mai bun aliat al României în parcursul către OCDE
 
Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și Coordonatorul Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) le-a transmis membrilor comunității de afaceri româno-germane că sprijinul lor este foarte important pentru candidatura României la această organizație.  
Cu ocazia întâlnirii lunare a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Luca Niculescu le-a vorbit participanților despre etapele procesului de aderare la OCDE, despre beneficiile calității de membru și potențialele colaborări cu mediul de afaceri pentru a impulsiona acest demers.
„Cred ca este foarte important ca subiectul OCDE să facă parte din temele de discuție pe care le aveți cu autoritățile române, ca dumneavoastră sa fiți atenți la procesul de aderare la OCDE, care va însemna și modificări legislative, pentru punctul dumneavoastră de vedere va fi important”, a explicat secretarul de stat. 
El a menționat că oamenii de afaceri sunt primii care vor beneficia de pe urma investițiilor și a creșterii reputației României în domeniul comercial și de investiții. Totodată a invitat companiile de a participa împreună cu Federația Concordia a patronatelor românești la grupul de lucru ce va fi creat în viitorul apropiat pentru a dialoga cu OCDE.  Aderarea unui stat la OCDE este un proces lung și laborios și poate dura între trei și nouă ani, în funcție de ritmul în care se realizează reformele cerute de organizație. În prezent România a încheiat prima etapă, prin depunerea în decembrie anul trecut a Memorandumului Inițial, la aproape 18 ani de la depunerea cererii de aderare, în 2004. „Motivele pentru care porțile nu se deschiseseră până acum pentru România aveau mai multe rațiuni: țineau de procese de extindere precedente care nu se încheiaseră încă, de considerente tehnice, câteodată de rațiuni politice sau geopolitice - pentru că era nevoie de unanimitatea celor 38 de state membre pentru deschiderea procesului de aderare, și vedem cât e de greu de obținut acest consens, și în alte cazuri” a adăugat Luca Niculescu.  
În continuare România va fi evaluata de 26 de comitete ale OCDE și va trebui să lucreze pe 230 de instrumente juridice ale acquis-ului Organizației, la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne. Printre dosarele relevante se numără: politica de mediu, care cuprinde o treime din totalul instrumentelor, economia digitală, investițiile, guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Spre deosebire de anii precedenți, condițiile de aderare au devenit mai stricte: „Noi suntem acum evaluați şi de comitetul pentru agricultură, care nu a evaluat alte ţări europene ce au aderat înaintea noastră. Apoi va fi nevoie de modificări legislative în cazul circulaţiei  fluxurilor de capital, adică de o piaţă liberalizată nu doar pentru ţările din Uniunea Europeană, ci şi pentru cele din OCDE. Mai e un comitet important, cel anti-mită care se referă la mita pe care o dau companiile în străinătate, și pentru acesta trebuie să avem legislaţia, procedurile și capacitatea de a le implementa ", a precizat Luca Niculescu. 
Beneficiile aderării la clubul țărilor care dețin 70 % din producția și comerțul lumii și 90 % din nivelul mondial al investițiilor directe sunt multiple: creșterea investițiilor , o mai mare vizibilitate pe harta investitorilor mondiali, posibil o creștere a ratingului de tara, accesul la expertiza OCDE, una dintre cele mai bune din lume, schimbul de bune practici cu cele 300 de comitete OCDE, accesul la cele mai bune date statistice și la forumul participativ în care membrii se evaluează unii pe alții.
Președintele AHK România, Andreas Lier, dat asigurări că AHK România și membrii săi vor sprijini procesul în calitate de parteneri din partea comunității de afaceri, acolo unde este posibil și dorit. „Considerăm că aderarea României va consolida și mai mult profilul internațional al țării și o va face și mai atractivă pentru investiții. OCDE este o componentă importantă în cadrul multor activități internaționale și europene ale României, iar o dată cu deschiderea negocierilor de aderare, a fost atins un reper important”,a spus el.
„Efortul României de a face parte din această organizație este unul comun, al actorilor economici, politici și al societății civile, pentru continuarea reformelor și pentru aducerea schimbărilor de care România are atâta nevoie. Iar odată îndeplinite aceste criterii, cetățenii României se vor bucura de mai multă bunăstare. Și pentru comunitatea de business româno-germană, aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic”, a subliniat directorul general al AHK România, Sebastian Metz.  
Aderarea la OCDE este așadar cel mai important obiectiv strategic al României, după aderarea la NATO și la Uniunea Europeana. OCDE este o organizație internațională care elaborează politici ce promovează prosperitatea, egalitatea, oportunitățile și  bunăstarea pentru toți. Printre membrii săi se află cele mai dezvoltate economii din lume, din Europa, din America de Nord și de Sud, precum și state ca Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia.
 
Despre AHK România
AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără circa 580 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.
De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
 
Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities
Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities!
 
Contact pentru presă:   Sorina Buzatu
PR Specialist
Tel.: +40 21 207 91 22
E-Mail: buzatu.sorina@ahkrumaenien.ro
Homepage | Facebook | LinkedIn | YouTube
 
 

Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi. Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile
CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici