Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva










Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)




Horoscop 2018









 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 



Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit






Cancerul de sân poate fi tratat


Luna octombrie este marcata in intreaga lume ca Luna Mondiala de Lupta impotriva Cancerului de San, dedicata prevenirii, informarii si responsabilizarii cu privire la cancerul mamar, cea mai frecventa forma de cancer la femei. In acest context, a fost lansata campania "Cancerul de san poate fi tratat, Mergi la control, Ai toate motivele", Acesta este mesajul pe care il propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer, pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân, demarata la nivel national pentru constientizarea importantei depistarii in stadii incipiente a cancerului la san. La nivel european, circa 30% dintre cazurile de cancer la femei sunt reprezentate de cancer la san. Depistarea acestei boli in stadiu incipient  poate favoriza tratarea cancerului de san in proportie de 94%. In Romania, anual 9.000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar, acest tip de cancer reprezentand cea de a doua cauza de mortalitate la femei dupa cancerul pulmonar. O femeie din 6 va dezvolta un cancer mamar. Asocierea autoexaminării lunare a sânilor cu un examen de specialitate anual şi cu o mamografie anuală, după 40 de ani, este modalitatea cea mai bună de depistare a cancerului în faze incipiente. Detectarea şi tratamentul precoce al cancerului salvează vieţi. Peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate precoce.
În România se înregistrează un procent al mortalităţii de 36% din numărul total de femei diagnosticate.
Cancerul la san este prima cauza de deces in randul femeilor din Romania. In fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se imbolnavesc de cancer la san si peste jumatate pierd aceasta batalie, cauza principala fiind diagnosticarea bolii in stadiu avansat. Diagnosticat in faza incipienta, cancerul la san, poate fi tratat relativ usor si fara urmari, chiar vindecat.  Descoperit in stadiu 0 sau 1 poate fi vindecat in proportie de 94%. 
"„Cancerul mamar este o boală ce poate fi depistată destul de uşor şi în stadii incipiente. Din păcate, în România pacientele ajung prea târziu la medic, atunci când boala este destul de avansata. Începând din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii. Daca observa noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii se impune un control de urgenta.  Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani", preciza la intalnirea cu presa,Cătălin Costovici, medic oncolog la Centrul Medical de Diagnostic Tratament  Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.
" FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că “Nu am  făcut destul pentru femei", a declarat Cezar  Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.
Recomandări importante în prevenție
1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane  întoarse înauntru, secreții.
2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilort rebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. 
3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și sa beneficieze de examinarea clinică a sânilor.    
"Nu am făcut destul" este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche, Pfizer,  Societatea
Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.
O componenta importanta a campaniei din 2014 este o caravana care se va desfasura la sate, in lunile octombrie si noiembrie. In cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinica gratuita a sanilor. Caravana va fi realizata cu sprijinul unor medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali - voluntari in proiectul -  "Impreuna pentru Sanatatea Rurala". 
Caravana va incepe in judetul Arges si va avea urmatorul program: 
* 18-19 octombrie - Arges (Retevoiesti, Davidesti, Vulturesti, Domnesti, Cosesti)
* 25-26 octombrie - Galati (Corod) siArges (Micesti, Stefanesti)
* 22-23 noiembrie - Ialomita (Ciulnita, Bucu)si Teleorman (Dobrotesti).
Programul actualizat al caravanei, poate fi consultat  pe site-ul www.invingemcancerul.ro.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ( CNAS) a aprobat toate dosarele eligibile depuse de pacienţii bolnavi de cancer care necesită tratament cu molecule scumpe.
Asa cum afirma, Vasile Ciurchea presedinte CNAS, "comisiile de specialitate întrunite în luna septembrie la CNAS au analizat peste 2000 de dosare depuse de bolnavii cu afecţiuni oncologice pentru continuarea dar si initierea tratamentului cu molecule scumpe.
S-a aprobat continuarea tratamentului pentru 1.249 de bolnavi şi initierea tratamentului pentru 1.263 de bolnavi.
In prezent, la CNAS vor fi analizate in aceasta luna( octombrie) peste 200 de dosare. 

reporter- nicolina garici
 








Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi . Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile

shoutcast hosting


CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici