Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva


Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)
Horoscop 2024

 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit


Comunicat de presă -Ziua Mondială a Psoriazisului-Provocari in pandemie și soluții pentru pacientii cu psoriazis


 Ziua Mondială a Psoriazisului 
Provocari in pandemie și soluții pentru pacientii cu psoriazis
             
Organizația Mondială a Sănătății  “Ziua Mondială a Psoriazisului”. Începând din anul 2004, Societatea Română de Dermatologie s-a implicat în aceasta campania care vizează să crească gradul de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.
În România, campania se desfăşoară în centrele universitare de dermatologice (București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara) și alte orașe.
Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvență de 4,9% în România.  Netratat, psoriazsul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustarea afectează relațiile pacientului cu familia, prieteni, etc.
Psoriazisul apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.
Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.
Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni la nivel mondial.
Din păcate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis.
"Un procent de 20-30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap. În România, psorizisul ramâne o boală frecventă",a afirmat prof.dr Calin Giurcaneanu, Presedinte SRD
În general, pacienții cu psoriazis sunt adesea vizați în studiile referitoare la îngrijirea bolnavilor și în cele epidemiologice. Statisticile oferite pot ghida statele și comunitatea internațională cu privire la adoptarea măsurilor potrivite unui management corect al psoriazisului.
Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Acestei  afecțiuni îi sunt asociate numeroase comorbidități (în  contextul infectării cu SARS-COV-2, una dintre dintre  cele mai reprezentative fiind obezitatea).
43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”
60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive
1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment
50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii  
Anual, prin aceasta campanie SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri  și altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecţiune.  Efectul campaniei  s-a reflectat şi  în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist  (specialităţi conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis).  
“În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia Covid 19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacieții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a  redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina” a declarat Dr. Alin Nicolescu – Secretar General SRD 
În România, bolnavii de psoriazis au început să fie înregistraţi într-un Registru Unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD. Din anul 2015 până în prezent au fost înregistrați in Registrul Național de boli 
Dermatovenerice 10.517 de pacienți cu psoriazis dintre care 5.687 sunt bărbaţi si 4.470 sunt femei, iar la nivelul Municipiului București fiind înregistrați 1.267 de pacienti, restul de 8.890 fiind din alte localități din România. 
Trebuie să înțelegem că psoriazisul nu este o boală a rușinii,  nu este o boală contagioasă și că paleta destul de largă de soluții terapeutice actuale oferă posibilitatea unui tratament care să ducă la remisiunea leziunilor pe perioade lungi de timp.
 
 Surse:
Ifpa-pso.com
Journal of Personalized Medicine
WHO
  
Despre Societatea Română de Dermatologie
Asociaţia profesională şi ştiinţifică a medicilor dermatovenerologi din România - Societatea Română de Dermatologie (SRD) - 91 de ani de activitate. Colaborează strâns cu Academia Europeană de Dermatovenerologie (EADV) şi este partener al Asociaţiei Europene Dermatologie şi Oncologie (EADO).

Nicolina Garici 


Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi. Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile
CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici