Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva


Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)
Horoscop 2017

 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit


Concurs de proză science fiction la AtlantykronConsultantul în turism şi jurnalistul Traian Bădulescu a câştigat unul din concursurile de proză science fiction, din cadrul Academiei de vară pentru tineret, ştiinţă, viitorologie şi science fiction Atlantykron, ce a avut loc la Capidava, în judeţul Constanţa.
La secţiunea povestire, tema a fost “Îngeri printre noi”, locul 1 fiind luat de Liviu Surugiu, iar locul 2 de Cristina Ghidoveanu. Locul 3 i-a revenit lui Traian Bădulescu, Ion-Gabriel Pușcă şi Anei-Maria Pușcașu. La secţiunea schiță, podiumul a fost ocupat, în ordine, de George Brăgădireanu, Mihai Florea şi Cristina Ghidoveanu. Secţiunea a avut trei teme: Amintiri din viitor, Insula, Anti-contact.
Prozele câştigătoare vor fi publicate în cadrul unui volum, care va fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo, ce va avea loc între 16-20 noiembrie.
De asemenea, marele premiu „Aurel Manole” a fost câştigat de Simona Mişea. Premiile pentru culoare şi desen au mers la Alina Niculescu şi la Miruna Ciorbaru, în timp ce Cristina Manea, Daniel Zâmbreanu şi Corina Vasiluţ au primit premiul pentru debut în pictură.
Între 29 iulie şi 7 august, la Capidava, judeţul Constanţa, s-a desfăşurat cea de-a 27-a ediţie a Academiei de vară pentru tineret, ştiinţă, viitorologie şi science fiction Atlantykron. Dacă la începutul anilor 1990 părea o utopie chiar şi organizarea unei ediţii 2000, în prezent, organizatorii iau în calcul ediţia aniversară 30 şi ediţia 2020.
Evenimentul din acest an a avut 18 invitaţi speciali, români şi străini, 35 de lectori şi instructori, o echipă de organizare formată din circa 60 de membri şi peste 350 de participanţi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani.
„Pentru mine, ca organizator al acestui eveniment timp de 27 de ani, Academia Atlantykron reprezintă o permanentă provocare, organizată în natură şi dedicată  cunoaşterii – o altfel de vacanţă pentru cei tineri, elevi şi studenţi. Nu pretindem că facem educaţie aici, aceasta fiind apanajul instituţiilor de stat abilitate, ci punem la dispoziţia tinerilor instrumente ale cunoaşterii. Participanţii au ocazia de a interacţiona cu personalităţi din diverse domenii şi sunt liberi să aleagă sursele de informaţie. Consider că actuala ediţie a fost un pas în plus şi a constituit o reuşită. Meritele revin atât organizatorilor, care se implică, an de an, benevol, cât şi invitaţilor, lectorilor şi participanţilor”, a declarat Sorin Repanovici, coordonatorul programului Atlantykron.
El spune că în spatele fiecărei ediţii a Academiei Atlantykron stă un an de muncă, de pregătiri, care asigură succesul şi buna desfăşurare a celor zece zile.
„Echipa de organizare s-a consolidat şi, în fiecare an, ni se alătură noi lectori, personalităţi şi invitaţi speciali. Deja, insula devine, timp de zece zile, un mic orăşel în mijlocul naturii. Fiecare ştie deja ce are de făcut şi are rolul său, punctualitatea fiind din ce în ce mai respectată, în pofida condiţiilor insulare. Intenţionăm să prindem ediţia aniversară 30, ceea ce ar consacra Academia Atlantykron drept cea mai lungă manifestare pentru tineret din România din toate timpurile şi, probabil, drept una dintre cele mai longevive din lume. Pot spune că noi, cei care ne-am implicat aici de-a lungul timpului, am făcut istorie, schimbând în bine destinele multor tineri”, a adăugat Sorin Repanovici.
Misiunea Rover de pe Marte 
În cadrul unei teleconferinţe-record, cu durata de peste o oră, Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory), membră a misiunii Curiosity de cercetare a planetei Marte, a prezentat proiectul următoarei misiuni, care este programată pentru 2020. Astfel, noul Rover va avea roţi mai eficiente, cu o tracţiune mai bună şi formă modificată, va colecta mostre de roci, va produce oxigen din atmosfera dominată de dioxid de carbon a planetei şi va înregistra sunetele planetei Marte.
De asemenea, noul Rover va putea realiza fotografii în timpul amartizării. Amintim că, la o zi de la amartizarea roverului Curiosity, în 2012, participanţii la Academia Atlantykron au putut dialoga, în cadrul unei videoconferinţe, cu un alt membru al misiunii Curiosity, Ravi Prakash.
O altă teleconferinţă l-a avut ca invitat pe Jacque Fresco, futurolog şi inginer social, care a împlinit recent 100 de ani şi este cunoscut prin lansarea „Proiectului Venus”. Deşi acesta s-a declarat optimist în privinţa dezvoltării unei societăţi a cunoaşterii, consideră că între oameni nu vor înceta conflictele, atât timp cât vor exista naţiuni, graniţe şi interese locale.
35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic 
Primul şi singurul astronaut român, Dumitru Prunariu, a marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român şi pe Atlantykron, tot în cadrul unei videoconferinţe.
„Sper şi îmi doresc mult să fiu mentor pentru un alt cosmonaut român. De ce nu, poate că viitorul astronaut se află aici, pe insula Atlantykron”, a spus Prunariu.
Anul acesta, Asociaţia “Radioclubul României” –  reţeaua RoLink – a fost prezentă pe insulă cu un atelier complex de radiocomunicaţii. Cea mai interesantă activitate radioamatoricească a constat în “vânătoarea de vulpi”, care a implicat identificarea unui mic radioemiţător ascuns intenţionat în pădure. Participanţii trebuie să îl găsească folosindu-se de radioreceptoare şi antene directive. Emiţătorul transmite semnale morse la intervale de timp regulate pe o frecvenţă cunoscută. Concurenţii nu ştiu unde se află acestea, iar cine îl găseşte primul câştigă.
Ca invitat surpriză a fost prezent, timp de câteva zile, Philippe ON4PM, preşedintele EURAO (Organizaţia Europeană a Radioamatorilor). Participanţii la curs au realizat foarte multe legături demonstrative cu radioamatori din Australia, Asia, America de Nord şi Europa.
Doctorul în fizică Cristian Presură, autorul renumitei cărţi „Fizica povestită”, care în prezent este rezident olandez şi lucrează la Philips, a reuşit să atragă peste 80 de cursanţi, abordând pe înţelesul tuturor teme precum tehnologiile viitorului îndepărtat şi spaţiile multidimensionale.
Maestrul în Artă culinară Petrişor Tănase, printre altele secretar general al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, a susţinut un curs de gastronomie şi artă culinară, o premieră pentru Atlantykron. „Pe lângă faptul că gastronomia poate fi o artă, trebuie să fim atenţi la ce mâncăm, pentru a fi sănătoşi şi a fi în formă, fizic şi mental”, a subliniat Petrişor Tănase.
Jurnalistul şi profesorul Val Vîlcu a organizat o dezbatere privind importanţa jurnalismului şi comunicării, urmând ca la viitoarea ediţie să prezinte un curs complet. O surpriză a evenimentului a fost prezenţa, timp de câteva ore, a renumitului medic Raed Arafat, fondatorul SMURD şi secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. Criticul de literatură SF Cătălin Badea Gheracostea a susţinut un curs interactiv de istorie şi critică literară, descoperind pe insulă câţiva viitori scriitori. De un mare succes s-a bucurat, ca de obicei, atelierul de astronomie, tinerii descoperind secretele cerului cu ajutorul unor telescoape performante, de ultimă generaţie.
În acest an, în cadrul Academiei Atlantykron, partea de antreprenoriat şi de dezvoltare personală a fost mult mai prezentă, trezind interesul participanţilor. Dr. Teodor Vasile a susţinut cursul Autodezvoltare personală şi remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele şi Universul, iar Bruno Medicina, trainer şi scriitor motivaţional italian, a susţinut un seminar cu tema „Ce să faci cu viaţa ta”, subliniind importanţa motivaţiei şi a determinării. De asemenea, Bogdan Cismariu a prezentat un curs de introducere în antreprenoriat, potrivit acestuia, „antreprenoriatul fiind o combinaţie de artă şi ştiinţă care presupune transformarea magiei ideilor în lucruri concrete”.
În acest an, în cadrul Academiei Atlantykron au fost prezentate informaţii în premieră, au fost generate dezbateri interesante care au fost înregistrate, dar s-a dezvoltat şi partea de creativitate. Printre nenumăratele concursuri, merită menţionate Concursul de proză science fiction Atlantykron, sponsorizat de Mastercard, precum şi Premiile de artă “Poienița Artei”.
Editura Pavcon a organizat o lansare de carte, prezentând, în premieră, cinci volume de autor: Constantin D. Pavel (Extra-Terestrul, Rangkook, Scornituri spăimântatoare), Ovidiu Vitan (Nerecurgerea la Forţă şi la ameninţarea cu Forţa) şi Traian Bădulescu (Secretul emisferei).
“Academia Atlantykron se află într-o creştere perfectă. Ce se petrece aici este uimitor, iar evenimentul se dezvoltă de la an la an. Sunt atât veterani, cât şi mulţi participanţi noi, alături de profesorii care sunt din ce în ce mai adaptaţi la fenomen. Care fenomen s-ar putea traduce prin sintagma ‘Planeta vrea să meargă la şcoală’. Succesul Atlantykron este greu de procesat. Nu mă aşteptam, în 1989, la ideea de a avea 300-400 de participanţi în fiecare an şi să-i vezi pe tineri asistând la lecţii dificile, de formare a caracterului, de genomică şi proteomică, de roboţi, de genetică…”, a declarat jurnalistul de ştiinţă şi matematicianul Alexandru Mironov, cel care a stat la baza ideii Academiei Atlantykron.
Acesta spune că totul are aici succes şi în funcţie de farmecul conferenţiarilor, iar datorită faptului că totul se petrece în mijlocul naturii, oamenii sunt degajaţi.
„Vin şi străini, toată lumea vorbeşte aici şi în engleză. Atlantykron reprezintă o demonstraţie că tinerii vor să meargă la şcoală, dar fără catalog şi note. Fiecare doreşte să înveţe ce vrea. Plus că aici întâlnim un aer special. Asociativitate este puţin spus. Aici putem vorbi de un fel de prietenie, care ne leagă, pe unii, de 27 de ani. Pe această insulă au trecut peste 13.000 de tineri, unii venind, în prezent, la rândul lor, cu copiii, fascinaţi de atelierul de robotică, de observaţiile astronomice sau de atelierele de arte plastice”, a adăugat Mironov.
Istoria Atlantykron 
La rândul său, profesorul Aurel Cărăşel, unul dintre fondatorii Academiei Atlantykron, povesteşte cum a ajuns aici prima dată în mai 1989, cu o şalupă.
„Eram 15 oameni, majoritatea cernavodeni dar şi bucureşteni, alături de noi aflându-se domnul Alexandru Mironov şi Sorin Repanovici, neobositul organizator al Atlantykron, care atunci era încă elev. La acea vreme trăiam încă în vremea comunismului şi nu aveam mari perspective, deoarece situaţia politică era incertă. În 1990 am început activitatea ca tabără de creaţie SF, primii participanţi fiind din Cernavoda, Craiova şi Slobozia. Atunci au fost doar 29 de participanţi, care au stat în condiţii de sălbăticie totală la acea vreme, dar evenimentul a fost o reuşită. În 1991 a fost prima ediţie, să-i spunem, civilizată, cu bac ponton acostat lângă insulă, curent electric şi mâncare asigurată de Ministerul Tineretului şi Sportului”, spune Aurel Cărăşel.
În 1991 a botezat tabăra cu numele Atlantykron.
„De unde provine numele? Principalii organizatori erau membri ai cenaclurilor de creaţie SF Atlantis din Cernavoda şi Henri Coandă din Craiova, care edita, la acea vreme, un infzin denumit Kron. Prin combinaţia reuşită a celor două nume a ieşit denumirea de Atlantykron. Evenimentul a căpătat amploare de-a lungul celor 27 de ani, iar în prezent, echipa de organizare, tehnică şi administrativă, numără circa 60 de membri”, spune profesorul Aurel Cărăşel.
De asemenea, dr. Teodor Vasile afirmă că fenomenul şi-a păstrat aceeaşi esenţă de 15 ani, de când vine aici.
„Este aceeaşi minunăţie şi magie a locurilor şi a oamenilor, care construiesc şi crează an de an acest eveniment. Meritul principal este al lui Sorin Repanovici, care ne-a coagulat în jurul său. De la prima ediţie m-am simţit ca într-o mare familie, din care mi-am dorit să fac parte şi mă bucur că am putut dărui, la rândul meu, tinerilor şi participanţilor la acest eveniment. De-a lungul timpului au fost fluctuaţii de vârstă. Uneori participanţii au fost mai tineri, uneori vârsta s-a mai ridicat. Însă indiferent de acest aspect, dorinţa de a învăţa şi de a primi cunoaştere a rămas aceeaşi. Admir tinerii care vin aici. Sunt speciali şi reprezintă viitorul acestei ţări, şi, mai departe vorbind, viitorul lumii”, a precizat dr. Teodor Vasile.
El consideră că actuala ediţie a fost foarte reuşită şi de succes. „Atlantykron lasă acolo o sămânţă pentru a încolţi”, subliniază el.
Următoarea ediţie a Academiei Atlantykron va avea loc în perioada 28 iulie – 6 august 2017.
Purtând genericul „Amintiri despre viitor”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiţie de 27 de ani şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita academie, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop accesul la cunoaştere al tinerilor şi reuneşte experţi de talie mondială( (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesați) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 km2. Aici se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.
În acest an au participat circa 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării. Printre invitaţi s-au numărat personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, SUA, Irlanda şi Italia.
Dintre aceştia, Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron; Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti; dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport; dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative; Wargha Enayati, fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria; jurnalistul Val Vîlcu; Lucian Boronea – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi director general Accent Travel & Events; maestrul în artă culinară  Petrişor Tănase;scriitorul Peter Moon (SUA); Radu Dop, specialist în „medicină critică” ; scriitorul Aurel Cărăşel, dr. Cristian Presură, fondatorul Asociaţiei Ştiinţă pentru toţi, dr. Alan Hutchins (SUA), chiropractician.
Invitaţi virtuali, care au susţinut teleconferinţe, au fost: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory); ph.dr. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp; parlamentarul canadian de origine română Corneliu Chişu; dr. Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe şi Jacque Fresco, futurolog american.
Academia de vară Atlantykron a avut următoarele secţiuni: ştiinţă, cultură, artă şi sport.
Organizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt Centrul Pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea Cygnus din Suceava, cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport şi cu sprijinul Ştiinţă şi Tehnică şi al societăţii Alro. De asemenea, printre sponsorii şi partenerii principali au fost Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Primăria Cernavodă, Nuclearelectrica, Mega Image, Selgros Cash & Carry, Civitas, Sabif, Toyota.
 


Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi . Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile

shoutcast hosting


CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici