Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva


Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)
Horoscop 2024

 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit


Mai mult de jumatate din cazurile de psoriazis din Romania raman nediagnosticate si netratate


29 octombrie – Ziua Mondiala a Psoriazisului – Radio România Cultural
Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie

Data de 29 octombrie marchează, începând din 2004, Ziua Mondială a Psoriazisului, eveniment ce dorește să se constituie ca o voce comună a bolnavilor de psoriazis și artrită psoriazică de pe toată planeta. 
Inițiativa aparține Federației Internaționale a Asociațiilor Psoriazis (IFPA) și a fost instituită din dorința de a informa publicul larg privind manifestările și complicațiile presupuse de psoriazis și de a încuraja autoritățile și organizațiile abilitate să ia în serios afecțiunea și să sprijine corespunzător bolnavii. 
Ziua Mondială a Psoriazisului militează pentru conștientizare, acces necondiționat la tratament, înțelegere din partea societății și unitate din partea celor care suferă de această boală. 
Scopul este creșterea gradului de conștientizare a acestei boli, dar și informarea populației prin demontarea mitului conform căruia această boală ar fi contagioasă. De asemenea, se dorește facilitarea accesului la tratament pentru toți pacienții, dar și crearea unei comunitățiunite a psoriazisului. 
IFPA informează faptul că peste 125 de milioane de persoane din toată lumea suferă de psoriazis. Societatea Română de Dermatologie, declară faptul că în țara noastră numărul bolnavilor este de aproximativ 400.000 , cel puțin în mod oficial, deși numărul real ar putea fi mult mai mare.
Psoriazisul este o boală dermatologică cronică, cu o acțiune sistemică, ce nu se oprește asupra nivelului pielii, putând afecta diverse organe din corp.
Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute (deși se știe că are o componentă genetică), însă anumiți factori de risc pot contribui la declanșarea acesteia: stresul, traumele, infecțiile, diverși factori de mediu.
Mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din Români rămân nediagnosticate și netratate

5% din populația României suferă de psoriazis (procent peste media europeană de 3%) și mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.*

„Acceptă-mă, Susține-mă, Apropie-te!” este campania prin care Societatea Română de Dermatologie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului.

Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată în România.

Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților. 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.*

„Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis.” a afirmat la conferinta de presa Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.  

Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog. 

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară. În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, continuăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la importanța diagnosticului timpuriu și a îngrijirii de specialitate pentru persoanele cu psoriazis. Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecțiune care trece de bariera tegumentului și are multe comorbidități, acesta fiind și semnalul de alarmă transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei Accepta-ma, Sustine-ma ,Apropie-te. "De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, Dacă este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat” a mai spus  Dr. Alin Nicolescu.

„Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime.”,a declarat Prof.Dr. Călin Giurcăneanu, Președinte Societatea Română de Dermatologie.

„Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient. Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european.”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Programul PARTNER este un program suport pentru pacienții cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacienții pot obține informații legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteți contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 și pe site https://partener.srd.ro.” a mai spus Dr. Alin Nicolescu
Astfel, Societatea Română de Dermatologie (SRD) subliniază necesitatea unui management adecvat al acestei afecţiuni, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului și atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate în cadrul unei echipe multidisciplinare. 
Nicolina Garici

  


Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi. Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile
CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici