Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva


Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)
Horoscop 2024

 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit


Companii germane și românești au explorat potențialul economic al regiunii Bucovina


Comunicat de presă

București, 28 mai 2024
 
Companii germane și românești  au explorat potențialul economic al regiunii Bucovina  
Autoritățile locale din județul Suceava dar și cele centrale, la nivelul ministerului de Finanțe, au promis sprijin pentru companiile care vor dori să investească aici, cu prilejul vizitei de două zile a reprezentanților a șase companii din Germania și România în județ. Vizita de informare a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în parteneriat cu Primăria Orașului Siret și cu susținerea Consiliului Județean Suceava. Pe lângă un program cadru de vizite la diferiți actori economici și academici din regiune precum și la companii germane care au ales deja aceasta zonă pentru investițiile lor, punctul culminant al delegației a fost conferința „Hotspot Bucovina”. Evenimentul s-a desfășurat la Siret în noul Parc Științific și Tehnologic al orașului. „Vizita e un semnal important și vă aștept demult. Suntem foarte deschiși ca această zonă să se reindustrializeze. Județul pe care îl reprezint e din păcate campion la exportul de forță de muncă. Totuși oamenii de afaceri încep sa se uite mai atent și în această parte de țară. Eu vreau ca investitorii să treacă și Carpații, aveți garanția ca suntem parteneri, știm ce doriți”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, în deschiderea conferinței de la Siret. Acesta a adăugat că autoritățile pregătesc dezvoltarea zonei inclusiv prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și  prin proiecte de cale ferată și autostradă, care să ajute la viitoarea reconstrucție a țării vecine. La rândul său, directorul general al AHK România, Sebastian Metz și-a exprimat încrederea că legăturile economice dintre Moldova și restul României încep să fie vizibile. „.Sperăm să sporim activitatea noastră și să creștem prezența germană aici”, a menționat el, adăugând că „ne dorim cu toții ca oamenii să nu mai plece către alte zone din România sau în străinătate, dar pentru asta trebuie să le dăm motive să rămână. Vedem în acțiunea de azi un pas înainte în încercarea de a stimula oamenii să stea aici.”
Una din măsurile luate de autorități pentru atragerea de investiții este construirea, cu fonduri europene, a Parcului Științific și Tehnologic de la Siret, finalizat în decembrie anul trecut. „Aici sunt investiții făcute  de Primăria Siret, împreună cu Consiliul Județean Suceava și Universitatea din Suceava, cu scopul de a oferi un mediu prietenos oamenilor de afaceri. Ne dorim ca parcul industrial să fie plin de agenți economici, deoarece întreaga Bucovină prezintă multe avantaje pentru oamenii de afaceri”, a spus primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, în deschiderea evenimentului.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Alin Marius Andrieș a subliniat că investitorii vor găsi un partener în ministerul pe care îl reprezintă și în tot guvernul României: „Guvernul  României are printre obiective susținerea investițiilor. Avantajele României sunt stabilitate politică și socială, creștere economică, ce se datorează investițiilor. Pentru 2024 am alocat 7% din PIB pentru investiții, îndreptate în cea mai mare parte către infrastructură. Autostrada A7 este foarte importantă pentru toată Moldova, dar este nevoie și de investiții locale”.
În panelul de discuții axat pe potențialul investițional al regiunii, moderat de Sebastian Metz, au fost dezbătute în principal atuurile economice ale Bucovinei, motivele pentru care un investitor ar veni aici. Una dintre companiile deja prezente în Rădăuți de mai mulți ani, Egger, a găsit la nivel local materia primă necesară și resursa umană, dar și posibilitatea de a-și asigura energia din biomasă.
Sebastian Popescu, partener în cadrul EY Romania, a subliniat susținerea oferită de autorități, alături de posibilitatea de a obține fonduri europene nerambursabile semnificative, ajutoare de stat, costurile destul de reduse în general, precum și forța de muncă tânără, disponibilă.Reprezentanții ADR Nord-Est au identificat mai multe domenii în care se pot face investiții: tehnologii pentru mașini și echipamente pentru agricultură, pentru industria textilă, în zona de biorafinare, în industria auto, industria medicală, în special în aparatură pentru imagistică, în energie, materiale de construcții, servicii de proiectare.
Participanții la acest panel  au căzut de acord că valorificarea în profunzime a legăturilor stabilite la nivel regional și central, dezvoltarea infrastructurii de transport, mai multă predictibilitate în domeniul fiscal, dublată de un dialog deschis între toate părțile implicate vor duce la creșterea vizibilității României „pe harta strategică a investițiilor internaționale”.
În a doua parte a evenimentului a avut loc o dezbatere cu tema „Învățământul profesional, tehnic și dual în județul Suceava și în orașul Siret”. Discuția, moderată de Ilinca Pandele, directoarea Departamentului Servicii Membri, Educație și Formare profesională al AHK România, s-a axat pe nevoile companiilor de a avea personal bine pregătit. Prin consorțiile duale finanțate prin PNRR, în care orașul Siret este partener alături de Universitatea Ștefan Cel Mare din Suceava, calificarea forței de muncă în sistem dual se poate realiza acum atât la nivel liceal cât și universitar. Pentru companii acest lucru este esențial. Chiar dacă se vorbește de Industrie 4.0 si de automatizare este în continuare nevoie de muncitori calificați, maiștri și ingineri. Sistemul dual în traseu complet vine astfel în ajutorul companiilor care până acum își pregăteau oamenii intern, cu eforturi mari privind resursa umană și cea financiară. Companiile participante la discuție și-au arătat disponibilitatea de a contribui la formarea profesională a tinerilor, prin punerea la dispoziție atât a dotărilor pentru parcul tehnologic, cât și a conceptului de training, inclusiv pentru profesori (formarea formatorilor). Reprezentanții companiilor au explicat că investitorii „se uită la capitalul uman din punctul de vedere al competențelor, iar dacă sunt suficient de mulți tineri cu aceste competențe, cu siguranță investitorii vor veni”. Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a asigurat audiența de efortul continuu al administrației de a atrage investitori și de a le pune la dispoziție personal calificat din regiune.
La conferința Hotspot Bucovina au participat în jur de 80 de persoane, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, ai autorităților locale, colegiilor tehnice, ai camerelor de comerț, băncilor și ONG-uri. Membrii delegației de informare au vizitat în cele două zile Parcul Industrial „Bucovina” din Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, firmele Osborn Internațional din Gura Humorului și Egger România din Rădăuți, precum și Parcul Științific și Tehnologic din Siret.

 Despre Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 630 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
 
Laitmotivul AHK 2024: Innovation Drives the Future
Inovația este forța motrice a progresului. Ea ne schimbă viața și ne modelează viitorul, oferind soluții pentru provocările locale și globale. Inovație înseamnă creștere economică și creșterea nivelului de trai - dar și tehnologii de ultimă generație, transformare și adaptare la situații noi. De aceea dedicăm acest an temei „Innovation Drives the Future”. AHK România joacă deja un rol central în promovarea inovării în cadrul comunității de afaceri româno-germane, prin susținerea activă a cooperării în diferite domenii inovatoare, precum și a politicilor economice orientate către inovare.
  

In prezidiu
Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est
Ecaterina Bota, Director Financiar, Egger Romania SRL
Sebastian Popescu, Partener & Coordonator Consultanță Granturi și Stimulente, Ernst & Young SRL
Sebastian Metz, director general AHK România


Șase companii germane și românești au explorat potențialul ...       Șase companii germane și românești au explorat potențialul ...
Obiectiv Suceava

Contact pentru presă Sorina Buzatu
PR Specialist
Tel.: +40 21 207 91 22
E-Mail: buzatu.sorina@ahkrumaenien.ro
Homepage | Facebook LinkedIn | YouTube

 

 

 

Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi. Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile
CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici