Home
Stiri
Economie
Banci & Finante
IT & C
Evenimente
Cultura
Sanatate
Politica
Externe
Sport
Turism
Auto
Arhiva










Citeste pe Go4It

Vezi cine sta invizibil pe Yahoo Messenger (Software)




Horoscop 2024









 
Bratara Rudraksha

Brăţara Rudraksha


Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
 

 



Doodle Fruit Games 2016 - g.co/fruit






Octavian Bădescu: „Un atreprenor trebuie sa evite căderea în păcate precum lăcomia exagerată sau trufia”


Imagini pentru Poze cu Octavian Badescu- antreprenor

Octavian Badescu, antreprenor

Un antreprenor este un speculator de oportunități”, este definiția în care crede Octavian Bădescu, economist și om de afaceri.
„Eu nu am vrut să devin antreprenor de dragul antreprenoriatului, care este un mijloc, nu un scop în sine. Implicarea sociala, impactul pozitiv asupra vieţii cât mai multor oameni este ceea ce mă motiva şi antreprenoriatul este una dintre formulele posibile”, spune Octavian Bădescu, alături de care lucrează, sub o formă sau alta, câteva sute de oameni. „Noi vedem in presa reflectarea unor povesti de succes, insa sunt si mult mai multe schelete pe jos, despre care nu scrie nimeni”, mai spune omul de afaceri, care ne-a acordat un interviu despre cariera lui și ce înseamnă să fii antreprenor în România Mileniului III.
Ce înseamnă profitul pentru dumneavoastră?
Scopul oricarei activitati economice este maximizarea profitului, asa scrie si in manuale. Ori cine are interes sa ai tu profit ? Nimeni, in afara de tine. Lumea inseamna si batalie pe resurse, iar un antreprenor trebuie sa fie un om puternic pentru a reusi sa domine restul fortelor care in mod normal isi urmaresc propriul interes, care nu este legat de maximizarea profitului antreprenorului, dimpotriva. 
Noi vedem in presa reflectarea unor povesti de succes, insa sunt si mult mai multe schelete pe jos, despre care nu scrie nimeni. Riscurile nu sunt mici, de aceea si recompensa riscului – profitul - in toate acceptiunile sale (nu doar financiar) - trebuie sa le acopere.
Ce calităţi trebuie să aibă un antreprenor?
Capacitatea de a vedera lucrurile in perspectiva, de a avea viziune, planuri si o directie pe termen lung, capacitatea de a lua decizii. Focalizarea pe profit si atentia la cash-flow. Trebuie sa evite caderea in pacate precum lacomia exagerata sau trufia si e bine sa nu inceteze sa aiba deschiderea mentala la a invata din ceea ce (i) se intampla pe lume. 
Un antreprenor este un speculator de oportunitati. El trebuie sa isi gaseasca motivatia necesara pe tot parcursul calatoriei, intrucat motivatia este cel mai important ingredient al succesului. Iar daca o pierde pentru un anumit proiect, sa caute sa iasa din el intr-o maniera cat mai avantajoasa. Viata are un anumit parcurs de situatii, de relatii, un flux uneori mai putin controlabil, de aceea mai cred ca foarte important in viata este sa stii cand sa intri si cand sa iesi, cand sa te opresti. In si din orice. Ca la bursa. 
Ce v-a determinat să deveniți antreprenor? 
Eu nu am vrut sa devin antreprenor de dragul antreprenoriatului, care este un mijloc, nu un scop in sine. Implicarea sociala, impactul pozitiv asupra vietii cat mai multor oameni este ceea ce ma motiva si antreprenoriatul este una dintre formulele posibile. Insa in viata sunt momente de inflexiune, conjuncturi care permit/cer decizii strategice, momente care nu se mai intorc. Si atunci, pentru a lua decizia potrivita trebuie sa anticipezi daca esti confortabil cu cel mai rau scenariu care se poate intampla si totodata cum ai privi retrospectiv catre finalul vietii, o decizie in sens opus. E important sa nu ajungi sa ai regrete. 
Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat până acum, ca antreprenor?
Decizia de a porni in urma cu 10 ani proiectul antreprenorial Sameday in conditiile in care aveam o oferta de angajare pe pozitie manageriala si decizia de a investi/risca 50.000 euro la un moment dat pentru a-l accelera. 
Ce greşeli aţi făcut, ca antreprenor?
Am facut cateva erori, unele cu consecinte mai mari, altele nu, insa probabil ca nu am facut greseli decisive, din moment ce s-a mers inainte de o maniera pozitiva.
Erorile sunt inerente si chiar utile. Înveți din ele mai multe decat din succes. Succesul nu te invata mare lucru, ba uneori dimpotriva. Cel mai important este sa inveti sa il gestionezi. Altfel o iei in jos si repede. 
Personal am mers pe principiul „construiesc un etaj, consolidez, contruiesc altul, consolidez” si sunt consecvent acestei abordari pentru ca s-a dovedit potrivita. Avand in vedere limitele de timp din viata omului, poate ca nu ajungi chiar la soare astfel, insa la nori ai timp sa ajungi si macar esti sigur ca ramai acolo sau, in circumstante nefavorabile, nu cazi decat un etaj. 
Pe ce s-a bazat succesul afacerilor dumneavoastră?
Sameday a aparut in 2007 fructificand anumite acumulari. Eu aveam deja cativa ani buni pretrecuti in domeniu - perioada in care am facut de toate: agent de vanzari, director de vanzari, director general, actionar, chiar si consultant. Iar in acest timp uneori am si livrat colete de Craciun sau am transportat pe rute in tara, am distribuit pliante in cutiile postale la minus 17 grade, astfel incat cunosteam bine afacerea, iar unde nu cunosteam, ma informam, studiam ce fac altii in tara si in afara. Cunosteam si piata, cunosteam si trendurile, stiam ce se poate si ce nu, pe ce urma sa ne axam. Am adus la cateva luni dupa demararea proiectului o echipa redutabila si – oferind actiuni - un asociat de mare calitate (cu care lucrasem inainte), care a devenit in timp si directorul executiv al companiei.
Asociatul si prietenul meu, managerul companiei din ultimii ani  – Lucian Baltaru, a fost mereu un partener de exceptie, care a facut o treaba per global excelenta. În al doilea rând au fost chestiunile legate de strategie, brand-ul, mentalitatea, cultura organizationala, politicile abordate cu o anume consecventa. Am ramas mereu adeptii unei pozitionari adecvate, fanii diferentierii, inovatiei, adeptii focalizarii pe acele nise pe care detinem avantaje competitive si ai specularii oportunitatilor pe care piata le ofera conjunctural in anumite perioade. 
In cazul proiectului Sameday Courier, am intuit de la inceput faptul ca, pe fondul expansiunii impactului tehnologic, „samedaismul” va deveni noua religie in curierat si probabil ca in cativa ani va deveni un standard, mai ales in plan local, unde se deruleaza 85 % din actele de comert. Am cautat sa fim primii pe diferite paliere: serviciul de livrare non-stop, listarea pe piata AeRO, sistemul Lokko.
Au contat și investițiile făcute. Capitalul initial, fara de care proiectul nu ar fi decolat. Vorbim de 50.000 euro pe care i-am investit/riscat eu, integral, in 2007. Suma a fost recuperata, iar apoi reinvestita in timp, din profiturile ulterioare, in total cateva sute de mii de euro.
Au mai contribuit si partenerii nostri - clientii, furnizorii, intreg ecosistemul. Si, nu in ultimul rand, conjuncturile, norocul, aspecte care in viata joaca un rol mai important decat se iluzioneaza trufas multa lume. Desigur ca oportunitatile nespeculate nu fac doi bani, insa este important sa le si ai, la momentul potrivit.
Cât despre bilanțul dumneavoastră, dincole de cifre?
Financiar sunt intr-o zona de confort sustenabil pe termen lung, mai ales ca nu am pasiuni si pretentii iesite din comun ca nivel al resurselor consumabile si nici ambitii nemasurate – dric cu remorca nu am vazut pana acum si nici sa fiu cel mai bogat din cimitir nu e un obiectiv personal. Sunt un spirit liber si nu vreau sa ajung nici macar prizonier al propriilor ambitii.
Profesional vorbind – este important pentru mine si faptul ca am avut oportunitatea de a activa nu doar in privat, ci si la stat. Atat din experienta de “manager privat“ la PrioriPost – divizia de curierat a Postei Romane, cat si din cea de membru in Consiliul de Administratie al Electrocentrale Bucuresti, am invatat mult, principalul aspect fiind faptul ca am reusit sa inteleg fenomenele din economie dintr-o dubla perspectiva – privat si public.
O satisfactie este data si de faptul ca brandul fondat de mine in urma cu 10 ani – Sameday Courier – este din ce in ce mai vizibil. A te intalni zilnic in trafic cu cateva masini care au pe ele un brand despre care stii ca, daca tu nu erai, foarte probabil nu ar fi existat, constituie o reala satisfactie in sine, pe care nu multi oameni o poti resimti. 
Va mai marturisesc ceva, in premiera – resimt o satisfactie si atunci cand vad in trafic masinile PrioriPost, cu sloganul “Curierat rapid aproape de tine”, pentru ca eu l-am creat, in acel timp scurt cat am fost director acolo, cautand sa scot in evidenta diferentiatorul dat de multitudinea de sedii. E reconfortant sa simti ca lasi ceva in urma. 
A cerut salariu de 1 euro
În perioada în care a fost manager la Priripost, serviciul de poștă rapidă al Poștei Române, Octavian Bădescu a cerut să fie plătit cu 1 euro, până în momentul în care va avea rezultate. Mai precis, a solicitat ca salariul de 4.000 de euro să fie împărțit într-o parte fixă, de 1 euro, și una variabilă, de 3.999 de euro, dependentă de atingerea ţintelor din planul de management. „La fel au procedat și un ministru din Canada, în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger, în perioada în care statul respectiv avea probleme, primarul New York-ului, Michael Bloomberg. În zona corporatistă, îi amintim pe Lee Iacocca de la Chrysler, pe Steve Jobs, pe Mitt Romney sau pe CEO-ul Oracle”, a explicat Octavian Bădescu. Consiliul de Administrație nu a acceptat cererea, iar Octavian Bădescu a renunțat, curând după aceea, la poziția de la Prioripost.
Are o direcție strategică până în anul 2050
Octavian Bădescu a absolvit facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice, sectia de Gestiune si Analiza Financiara a Intreprinderii. Au urmat doi ani de studii academice post-universitare in Comunicare si Relatii Publice la SNSPA, apoi un Executive MBA organizat de ASE in cooperare cu CNAM din Paris. 
 „Am ajuns la 41 de ani și am o oarecare directie strategica pana prin 2050, dar lucrurile se mai pot adapta pe parcurs, in functie de circumstante, care au un rol decisiv in viata. Este un traseu calificabil ca gradual ascendent, pornit in curierat ca agent de vanzari cu un venit fix de 50 dolari. Pana atunci am avut si 3 ani in care am predat cursuri de Finante, de Marketing si de Managementul Organizatiilor la o scoala post-liceala de profil economic - am facut-o mai mult pentru a-mi imbunatati abilitatile de relationare cu publicul”, spune Octavian Bădescu.
 
Mădălina Barbărasă
 






Alte Stiri
  • Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea
  • UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere.
  • Amenzi usturatoare pentru francezi. Legislatorii francezi au aprobat o noua lege prin care spera sa opreasca descarcarile ilegale de filme si muzica. Prin noua lege, cei care vor descarca ilegal de pe internet filme sau muzica vor putea primi o amenda de pana la 300.000 de euro, putand chiar sa riste inchisoarea.

Institutii din Romania

Link-uri Utile




CONTACT
Ziarul Afacerilor
 Tel/ Fax: 021 313 23 75 
Email: redactia@ziarul-afacerilor.ro
click  aici

Director:
Maria Nicolae Spiridon

Redactor Sef:
Nicolina Garici
Email: nicolinagarici@yahoo.com
click  aici