Ziua Internationala a Familiei este totodata si ziua cand, la Bucuresti, Arad, Cluj-Napoca si Pitesti se lanseaza o editie intermediara a KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de film pentru publicul tanar din Europa Centrala si de Sud-Est.Ambele momente sunt bune ocazii pentru a reaminti felul in care, mobilizand comunitatile din jurul lor, magazinele PROFI vin in sprijinul copiilor si al familiilor care au nevoie de ajutor.
Si cum reteaua PROFI ofera ajutor dar este specializat in vanzarea rosiilor, nu in proiecte dedicate copiilor, pentru succesul actiunilor sale de sustinere s-a raliat, prin intermediul campaniei Impreuna cu tine, PROFI salveaza destine, cu ONG-uri care au dovedit consecventa in derularea proiectelor lor, precum Asociatia Ador Copiii, Hope and Homes for Children Romania si Asociatia Culturala Metropolis, iar acestea sunt doar cateva exemple., informeaza compania.
Centrul de Resurse pentru Adoptie infiintat de Asociatia Ador Copiii este primul loc din Romania unde familiile care vor sa adopte un copil primesc consiliere si sustinere. Adaptarea la statutul de parinte si integrarea copilului in noua familie sunt provocari pentru ambele parti. Fiecare etapa este o incercare de apropiere, de cunoastere a celuilalt si chiar de intelegere a propriilor emotii.
,,De la inceputul anului am reusit sa organizam diverse actiuni, de la tabara terapeutica de ski, ateliere creative, pana la cursuri de dobandire a abilitatilor de parinte adoptiv si chiar organizarea unui grup de suport. Scopul lor este de a creste gradul de atasament intre copil si familia adoptiva, increderea in sine a copilului, acomodarea si integrarea in societate si facilitarea comunicarii parinte-copil. Tranzitia acestor copii din sistemul de protectie speciala in familie nu e usoara, dar reusim prin intermediul acestor activitati sa crestem conexiunea intre adulti si copii”, spune Simona Czudar, fondator si director executiv al Asociatiei Ador Copiii.
Ce simte cineva care primeste un astfel de ajutor din parta centrului? ,,Ne doream un copil pentru care sa fim acolo pentru primii lui pasi si pentru primele cuvinte. Dupa mai bine de zece ani de dorinte si visuri, l-am Intalnit pe Cristian. Toate trairile pe care le asteptam ne-au invadat simultan, coplesindu-ne de emotii imposibil de redat in cuvinte. A venit la noi din prima clipa, chipul lui intru totul ne-a zambit de parca ar fi fost de-o vesnicie al nostru. Imi aduc aminte cum, impreuna cu sotul, in fata instantei de aceasta data, am spus din nou DA pentru un nou inceput de “viata impreuna”; acum eram mai multi la “linia de start” si determinarea cu care am pornit in “cursa” a fost deplina. Inarmati cu o incredere unii in altii de nesfaramat, am pornit sa descoperim lumea impreuna! Nu o sa uitam niciodata momentul cand, vazand o fotografie intr-o revista, ne-a strigat foarte fericit si senin: “Uite, mami, o familie, ca si noi!” (era pentru prima data cand folosea cuvantul acesta). Impreuna am invatat asta.”, ne-au marturisit Alina Carnaru si sotul ei.
Pe alt plan, Hope and Homes for Children Romania, prin proiectul ,,Acasa” pentru copiii in pericol de abandon, intervine in acel moment critic in care copilul risca sa fie abandonat de familie si sa fie institutionalizat. ,,Cea mai mare parte a copiilor aflati in institutii nu sunt orfani, ci au fost separati de parintii lor intr-o perioada de criza, in care plasarea copiilor in sistemul de protectie sociala a reprezentat singura solutie. Un numar de 36 de familii aflate in situatia de risc de abandon in judetele Botosani, Brasov, Bucuresti, Maramures si Suceava au beneficiat de interventii adaptate nevoilor lor individuale si, astfel, cu sprijinul PROFI, asociatia a reusit ca 85 de copii sa ramana alaturi de familiile lor,” a declarat Robert Ion, Head of Fundraising al asociatiei.
,,Unul dintre cazuri este cel al unei familii cu trei copii din Baia Mare. Acum locuiesc toti cinci intr-o garsoniera inchiriata. Inainte, parintii, impreuna cel mai mare dintre copii, sa-l numim Mircea, au trait o lunga perioada de timp in tren, deoarece nu aveau locuinta. Mergeau si veneau pe ruta Baia Mare – Bucuresti – Baia Mare. In plus, in urma unui accident, mama a ramas imobilizata la pat, dependenta de sprijinul familiei. La fel ca fratii lui, Mircea este un baiat deosebit. Are rezultate foarte bune la invatatura, ii place foarte mult sa citeasca si participa la toate concursurile scolare, adunand multe diplome. Este cel mai mare dintre frati, viata a facut in asa fel incat mama lui sa aiba nevoie constant de sprijin iar tatal lui sa fie mereu in cautarea unei munci care sa-i aduca ceva bani in plus cu care sa-si intretina familia, asa ca Mircea isi asuma practic sarcinile parintilor. In lipsa tatalui, el este cel care face teme cu fratele lui, isi serveste mama si fratii cu mancare, spala vase, merge la cumparaturi. Si toate acestea le realizeaza fara a neglija sarcinile scolare. Pe parcursul interventiei, familia a primit consiliere, haine, rechizite, medicamente si alimente, le-a fost usurata povara chiriei pe o perioada determinata de timp, a fost asigurat transportul mamei la sedintele de recuperare, precum si alte consultatii si analize medicale atat de necesare acesteia” a continuat Robert Ion.
Despre Asociatia Ador Copiii:
Asociatia Ador Copiii este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2004, care se afla in prima linie a activismului in domeniul adoptiei interne, cu un numar de 120 de membrii, familii adoptive, dar si non-adoptatori sau donatori.
Despre Hope and Homes for Children Romania:
HHC (Hope and Homes for Children Romania) a inceput activitatea in anii 90. Din ianuarie 2001, este o organizatie neguvernamentala care se concentreaza asupra inchiderii institutiilor de tip vechi pentru copii, deoarece considera ca acestea le schilodesc copilaria. In ansamblu, programele urmaresc inlocuirea sistemului institutional de protectie a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial.
Despre KINOdiseea:
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est, atat ca numar de filme, cat si ca numar de spectatori. In cele opt editii, festivalul a avut peste 60.000 de participanti, iar de trei ani se afla printre cele patru festivaluri de film pentru publicul tanar din Europa.
Despre PROFI:
Prin cele 556 de magazine prezente in 298 de localitati si cu aproape 12.000 de angajati, PROFI este reteaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografica din Romania.