Horoscop 2024
Brăţara Rudraksha
Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar.
Evolutia Europei Centrale si de Est reflecta nesiguranta din zona EURO
„Europa Centrala si de Est ramane sub influenta crizei datoriei suverane din zona euro” spune Peter Brezinschek, care conduce echipa Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI). El se refera la estimarile de crestere a Europei Centrale si de Est in 2012 efectuate de echipa sa. Raiffeisen Research se asteapta ca regiunea ECE sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2 procente in 2012. „Usoara crestere pe care o anticipam pentru ECE in acest an trebuie vazuta in raport cu scaderea de 1 procent a zonei euro”, adauga Brezinschek.
Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca efectele negative ale legaturilor comerciale stranse cu zona euro sa fie mai puternice in Europa Centrala (EC), al carui PIB regional va creste cu 0,5 procente, si in Europa de Sud-Est (SEE), care va cunoaste o crestere de 0,4 procente. Pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Raiffeisen Research isi mentine previziunea de crestere a PIB-ului cu 3,1 procente in 2012. Cu exceptia notabila a Poloniei (unde se asteapta o crestere a PIB-ului de 2,2 procente), analistii Raiffeisen Research se asteapta la un declin al PIB-ului in toate tarile Europei Centrale, inclusiv Austria (-0,5 procente). Brezinschek se asteapta ca legaturile stranse ale economiilor regionale cu cea a Germaniei, masurile de consolidare bugetara care se impun si creditarea limitata sa fie principalii factori care vor duce la o prima jumatate mai slaba a lui 2012. Cu toate acestea, Brezinschek este optimist in ceea ce priveste cea de-a doua jumatate a anului: „La o privire mai atenta, previziunile noastre pentru PIB-ul ECE arata ca tendinta negativa pentru prima jumatate a lui 2012 ar urma sa fie compensata de o evolutie mai buna in cea de-a doua jumtate a anului. Acest lucru este conform cu asteptarile legate de performanta economica a zonei euro”, spune Brezinschek.
Inflatia: Cele mai multe tari ale ECE au depasit deja momentul de varf
Conform Raiffeisen Research, momentul de varf al inflatiei a fost deja depasit in cele mai multe tari ale Europei Centrale si de Est. „Ne asteptam la rate ale inflatiei mai mari doar in cazul Ungariei, Republicei Cehe si Ucrainei in 2012, din cauza masurilor fiscale implementate in aceste tari”, adauga Brezinschek. In prima jumatate a lui 2012, posibilele taieri ale ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana ar putea impinge ratele pe termen scurt ale Euribor sub rata dobanzii cheie. In conditiile unor rate ale inflatiei in scadere, acest lucru ar putea de asemenea sa conduca la scaderi ale ratelor dobanzilor in cele mai multe piete, din Polonia pana in Romania. „Ungaria este singura tara in care ne asteptam ca banca centrala sa stabilizeze rata fragila de schimb mentinand rata dobanzii cheie la un nivel ridicat” explica Brezinshek.
Monedele din ECE vor fi sub presiune in primul trimestru al lui 2012
Tensiunile legate de criza daoriei suverane vor exercita o presiune suplimentara asupra monedelor din ECE in primul trimestru al lui 2012. „Doar dupa ce situtatia ecomica si a pietei financiare se va imbunatati in cea de-a doua jumatate a anului ne putem astepta ca monedele Europei Centrale si de Est sa se aprecieze treptat”, crede Brezinschek. „Asta se aplica si in cazul rublei rusesti, care a fost in mod traditional mai slaba fata de dolar in prima jumatate a anului”.
Pietele de capital ale ECE: noi posibile minime in primul trimestru al lui 2012
„In 2011, pietele de capital din ECE au cunoscut o evolutie negativa de doua cifre. In timp ce pietele care erau intr-o situatie mai buna la inceputul lui 2011 au pierdut teren in ultimul trimestru al anului, cele care performau inital cel mai slab s-au stabilizat treptat”, spune Brezinschek. El considera ca exista posibilitatea unor scaderi in prima parte a lui 2012, indeosebi pe bursele din Ungaria, Republica Ceha si pietele din Balcani. Situatia relativ buna din Polonia si Rusia ar trebui sa se reflecte si in pierderi mai mici in preturile actiunilor. Evaluarea precauta a lui Brezinschek referitor la pietele emergente se mentine pana la jumatatea anului, desi el se asteapta ca eventuala revenire economica sa fie insotita de o revenire puternica a pretului actiunilor in cea de-a doua jumatate a lui 2012. „Presupunerea fundamentala este ca progresele facute in directia rezolvarii crizei datoriei vor fi recunoscute”, adauga el.
Piata austriaca isi va reveni treptat dupa un prim trimestru mai slab
Criza datoriei suverane, discutiile asupra necesarului de capital al bancilor si compozitia indicelui principal – ATX este dominat de companii ciclice si financiare – au atarnat greu de piata de capital austriaca in 2011. In plus, se asteapta ca economia sa fi intrat in scadere in trimestrul 4 al lui 2011, analistii Raiffeisen Centrobank estimand o intoarcere la rate de crestere pozitive de-abia in cel de-al treilea trimestru al lui 2012. Pentru intreg anul 2012, ei se asteapta la o scadere de 0,5 procente.
Drept urmare, nu sunt excluse noi scaderi ale pietei de capital austriece. „Chiar daca companiile austriece au fundamente solide, ele sunt incapabile sa se detaseze de influenta preponderent negativa a crizei datoriei suverane”, explica Birgit Kuras, analist sef al Raiffeisen Centrobank. Asta lasa loc unui usor declin al ATX in primul trimestru al lui 2012, in timp ce in restul anului – indeosebi a doua jumatate – sunt posibile cresteri de doua cifre. Conform lui Kuras, ATX poate creste la 2,200 puncte pana la sfarsitul anului.
Nivelurile de evaluare sunt atractive in contextul declinului preturilor actiunilor
In ceea ce priveste cresterea profitului, Raiffeisen Centrobank se asteapta ca tendinta usor ascendenta sa continue. In ciuda efectelor negative ale ratelor de schimb valutar, analistii se astepta la o crestere a profitului de 13 procente in 2012. Multumita unei evolutii relativ benigne a pretului actiunilor, evaluarea a revenit recent la niveluri atractive: pornind de la estimarile agregate de crestere, raportul pret/castig pentru 2012 este de 9, iar cel pret/valoare a ramas la 0,7.